Migracja plików z Google Drive do Team Drive

W marcu Google zaprezentował nową funkcjonalność Google Drive dla Zespołów czyli Team Drive. Pośród użytkowników pojawiły się pytania o możliwość przeniesienia dużych ilości danych z Google Drive na Team Drive. Jako Administrator G Suite masz możliwość wykonania tej operacji na trzy różne sposoby.

  1. Pozwól użytkownikom na migrację plików.

Jeśli odblokujesz te ustawienia w konsoli administracyjnej (Aplikacje -> G Suite -> Dysk i Dokumenty -> Ustawienia migracji -> Zezwalaj użytkownikom na przenoszenie plików na Dyski zespołu) użytkownicy będą mieli możliwość indywidualnego przeniesienia plików do Team Drive. Oznacza to, że użytkownicy mogą przenieść dowolny plik, nawet ten którego nie są właścicielami. Pod warunkiem, że do Team Drive ma dostęp również właściciel tego pliku, a użytkownik który chce przenieść plik posiada uprawnienia na poziomie edycji pliku.

Ustawienia migracji

  1. Migruj foldery jako Superadministrator

Jeżeli jesteś Superadministratorem i posiadasz uprawnienia na poziomie minimum wyświetlania zawartości dysku Mój Dysk możesz przenieść foldery do Team Drive własnoręcznie. Odwiedź Centrum Pomocy i poznaj dokładną instrukcję.

  1. Wyznacz administratorów z uprawnieniami migracji z pośród użytkowników

Jako Superadministrator możesz nadawać uprawnienia opisane w punkcie 2. innym administratorom lub użytkownikom w Twojej domenie. Użytkownicy będą mieć możliwość migracji plików z Mój Dysk do Team Drive. Aby zobaczyć jak krok po kroku nadać takie uprawnienia odwiedź Centrum Pomocy.

Role Administratora

Nie ma znaczenia, którą opcję wybierzesz jest kilka rzeczy, o których musisz wiedzieć kiedy przenosisz pliki na Team Drive:

  • Każdy plik który przenosisz na Team Drive zmieni właściciela z użytkownika, który go utworzył na Team Drive,
  • Przeniesione pliki pozostaną w Udostępnionych dla mnie i Ostatnio przeglądanych, ale zostaną usunięte z pozostałych miejsc na Google Drive (np. Mój Dysk),
  • Uprawnienia do pliku i link do udostępniania nie zmieni się kiedy plik zostanie przeniesiony na Team Drive. Użytkownicy, którzy nie mają dostępu do Team Drive wciąż będą mieli dostęp do plików z wcześniej nadanym poziomem uprawnień.

W przypadku dodatkowych pytań odwiedź Centrum Pomocy lub skontaktuj się z naszym Supportem.

 

2017-05-16T12:08:07+00:00
OK
Polityka Prywatności

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu doskonalenia naszego serwisu.
Warunki przechowywania i dostępu do ciasteczek możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.