Tworzenie kopii zapasowej i synchronizacja danych w Dysku Google

Dzięki stworzeniu kopii zapasowej i synchronizacji danych z Dysku Google oraz usługi Google Zdjęcia możliwe jest przesyłanie zdjęć pomiędzy komputerem a dyskiem w chmurze. W ten sposób zapewnione zostaje większe bezpieczeństwo danych. Co warto wiedzieć o tej usłudze?

Kopia zapasowa i synchronizacja danych w Google – co to jest?

kopia zapasowa i synchronizacja

 

Kopia zapasowa i synchronizacja to aplikacja, która przejęła funkcje klienta backupu Zdjęć oraz Dysku Google. Umożliwia ona m.in. synchronizację obu usług. Rozwiązanie to pozwala na korzystanie z dotychczasowych funkcjonalności obu aplikacji bez konieczności konfiguracji dwóch programów.

Usługa Kopia zapasowa i synchronizacja sprawia, że zdjęcia i filmy użytkownika zapisywane są w bibliotece Zdjęć Google. Osoby, które obawiają się o swoją prywatność, nie mają powodów do zmartwień. Wszystkie obrazy i wideo z urządzenia są prywatne, dopóki nie zostaną udostępnione. Dzięki synchronizacji wszystkie zmiany będą widoczne na każdym urządzeniu. Zapisane na komputerze pliki będzie można przeglądać w aplikacji na smartfonie lub tablecie.

Jak skonfigurować aplikację?

kopia zapasowa i synchronizacja - logowanie

 

Pierwszym krokiem jest pobranie i zainstalowanie aplikacji Kopia zapasowa i synchronizacja. Następnie należy zalogować się do swojego konta Google. Po kliknięciu ikony na pasku zadań pojawia się okno, w którym znajduje się podsumowanie ostatnio zsynchronizowanych plików. Z tego poziomu użytkownik może również otworzyć w przeglądarce internetowej Dysk Google i Zdjęcia Google. Ponadto możliwe jest wyświetlenie lokalnego folderu, który został połączony z wirtualną chmurą.

W ustawieniach użytkownik ma do wyboru trzy zakładki. Pierwsza z nich zawiera informacje o folderach, których zawartość ma być stale kopiowana i zapisywana na Dysku Google. Użytkownik może zdecydować, w jakiej jakości mają być przesyłane pliki.

  • Wysoka jakość – daje nieograniczone, bezpłatne miejsce na dane.
  • Oryginalna jakość – przesłane pliki zajmują miejsce w Zdjęciach Google.

Użytkownik może również zdecydować, w jaki sposób pliki mogą być usuwane, a także czy zdjęcia i filmy mają być automatycznie udostępniane w Zdjęciach Google.
Pozostałe zakładki pozwalają na synchronizację danych z konkretnym urządzeniem, wskazanie miejsca zapisu danych oraz wybranie folderów, które mają być uwzględniane podczas kopiowania elementów. Funkcjonalność tych ustawień jest taka sama jak w dotychczasowym kliencie backupu Zdjęć oraz Dysku Google.

W zakładce „Ustawienia” użytkownik może sprawdzić, ile miejsca wykorzystano oraz ile jeszcze pozostało wolnej przestrzeni. W każdej chwili można dokupić dodatkowe miejsce na dane. Ponadto możliwe jest m.in. włączenie automatycznego uruchamiania aplikacji Kopia zapasowa i synchronizacja po uruchomieniu systemu.

Jak zatrzymać tworzenie kopii zapachowych i synchronizację z Dyskiem Google?

W każdej chwili użytkownik może zatrzymać synchronizację lub czasowo ją wstrzymać.

  • Najprostszym sposobem na zatrzymanie synchronizacji jest wylogowanie się z konta w aplikacji Kopia zapasowa i synchronizacja. Należy kliknąć ikonę programu na pasku zadań, odnaleźć „Więcej” (trzy poziome kropki), a następnie „Ustawienia”. W zakładce „Ustawienia” wystarczy wybrać „Odłącz konto” i potwierdzić „OK”.
  • Jeżeli użytkownik chce tymczasowo wstrzymać synchronizację, może zatrzymać działanie aplikacji. W tym celu należy kliknąć „Więcej”, a następnie „Wstrzymaj”. Aby wznowić jej działanie, należy wykonać analogiczne działania i wybrać „Wznów” (zamiast „Wstrzymaj”).
2019-04-03T16:00:16+00:00

Zostaw komentarz

OK
Polityka Prywatności

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu doskonalenia naszego serwisu.
Warunki przechowywania i dostępu do ciasteczek możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.