Jak wyłączyć szybki dostęp w Dysku Google?

2019-05-13T09:39:02+00:0011/10/2018|

Google Drive to aplikacja służąca przede wszystkim do przechowywania plików, aby mieć do nich dostęp na każdym urządzeniu w dowolnym miejscu na świecie. Na przestrzeni lat dysk sieciowy od Google stale ulepszał swoje funkcjonalności i bardzo się zmienił. Od bardzo prostej aplikacji, chmurowy dysk od Google przerodził się w zaawansowaną aplikację używaną przez miliony użytkowników. Prawdziwą rewolucją było wprowadzenie aplikacji desktopowej, która pozwala na tworzenie kopii zapasowych plików z komputera, aparatu i zapisywanie ich w chmurze. Google Drive dla firm pozwala dodatkowo na transmisję plików z Dysku i strumieniowe przesyłanie plików bezpośrednio na komputer, co dodatkowo zmniejsza zużycie miejsca na dysku. Kolejną funkcją, która zmieniła Google Drive jest mozliwość tworzenia Dysków zespołu. Pozwala to na pracę kilku osób nad jednym zestawem dokumentów. W przypadku, gdy użytkownik opuści dany Dysk, jego pliki wciąż będą dostępne dla reszty zespołu. Przed nami jeszcze sporo zmian jak np. priorytety w Google Drive, które obecnie dostępne są w wersji BETA. Od dłuższego czasu użytkownicy aplikacji mogą mieć najważniejsze pliki zawsze pod ręką bez konieczności używania wyszukiwarki i dodatkowych metod sortowania plików. Pozwala na to widok Szybki dostęp, w którym wyświetlają się ostatnio edytowane dokumenty. Funkcjonalność ta przydaje się szczególnie tym, którzy przechowują na Dysku wiele plików. Wielu z nas woli sortować swoje pliki w inny sposób, chcąc pozbyć się widoku Szybki dostęp.

Jak wyłączyć Szybki dostęp w Google Drive – krok po kroku.

  1. Po wejściu na stronę http://drive.google.com kliknij w koło zębate umieszczone nad sekcją Szybki dostęp i przejdź do zakładki Ustawienia. ustawienia w google drive
  2. Wybierz kategorię Ogólne -> Sugestie a następnie Odznacz opcję Spraw, aby z ważnych plików można było łatwo korzystać, gdy będziesz ich potrzebować, dzięki Szybkiemu dostępowi, aby wyłączyć opcję Szybkiego dostępu.  ustawienia wyłączania szybkiego dostępu w google drive

Po wyłączeniu tej opcji, widok na naszym dysku Google będzie prezentował się następująco:   widok dysk google Jednak opcja Szybkiego dostępu znajduje się również w sekcji Udostępnione dla mnie.   szybki dostęp w udostępnione dla mnie

  1. W celu usunięcia Szybkiego dostępu z tej sekcji, ponownie kliknij w koło zębate i przejdź do zakładki Ustawienia.
  2. Następnie odznacz opcję Pokazuj ważne osoby i pliki w sekcji Udostępnione dla mnie i Zatwierdź poprzez kliknięcie w przycisk Gotowe.ważne osoby w zakładce szybki dostep google drive

Po usunięciu Szybkiego dostępu z zakładki Udostępnione dla mnie, widok będzie prezentował się następująco. zakładka udostepnione dla mnie bez sekcji szybki dostęp

 


g suite polska

2 komentarze

  1. Karol 30 października 2018 at 10:37 - Reply

    Początkowo bardzo mnie to denerwowało, ale z czasem się przyzwyczaiłem. Fajnie, że możemy uzyskać dostęp do ostatnich plików, czasami wchodząc na drive po zobaczeniu tych arkuszy itp przypominają się taski, które pominęliśmy itd.

    W porównaniu do Szybkiego dostępu to nowy wygląd Gmail’a już nie przeszedł tak lekko… raczej się do niego nie przekonam…

  2. Zenek Czjka 31 października 2018 at 08:59 - Reply

    Cóż, google chce aby ludzie byli cały czas zalogowani – stąd nowe zmiany i profile – zresztą opisane to na niezbezpiecznik.pl – wszystko po to aby wiedzieć jeszcze więcej – sama zakładka „przesyłaj pliki do googla” – to bezczelność – jeśli nie jesteś zalogowany – to przesyłasz zawsze – co odpalanie przeglądarki trzeba to wyłączyć. I jeszcze ten bezczelny anons że niebezpiecznym programem jest ESET – moim zdaniem najlepszy cena/useful program ochrony kompa anivir + firewall. phi

Zostaw komentarz

OK
Polityka Prywatności

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu doskonalenia naszego serwisu.
Warunki przechowywania i dostępu do ciasteczek możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.